Українська правда
Економічна правда
Новини

Регулятор планує оштрафувати "Центренерго" на 850 тисяч за низькі запаси вугілля
24.02.2021 14:35
Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і компослуг, має намір оштрафувати ПАТ "Центренерго" на 850 тисяч гривень за порушення ліцензійних умов щодо забезпечення необхідних резервів палива для виробництва електроенергії.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і компослуг, має намір оштрафувати ПАТ "Центренерго" на 850 тисяч гривень за порушення ліцензійних умов щодо забезпечення необхідних резервів палива для виробництва електроенергії.

Про це повідомляє "Енергореформа".

Зазначається, що питання прийняття відповідного рішення внесено у порядок денний засідання регулятора 26 лютого.

"... накласти штраф у розмірі 850 тис грн на ПАТ "Центренерго" за недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електроенергії та порушення Ліцензійних умов з виробництва електричної енергії", - йдеться в проєкті постанови Комісії.

У проєкті йдеться, що відповідно до ліцензійних умов з виробництва електроенергії, ліцензіати, що виробляють електроенергію з вуглеводнів, зобов'язані мати необхідні резерви відповідного палива для забезпечення безпечного постачання електроенергії.

"В акті невиїзної перевірки "Центренерго", проведеної регулятором з 8 по 12 лютого, відзначається, що в цілому протягом грудня 2020 року та січня 2021 року фактичні залишки вугілля на складах ліцензіата не відповідають гарантованим запасам, затвердженим Міненерго на ці місяці.

При цьому регулятор взяв до уваги, що фактичний обсяг поставок вугілля в грудні-січні склав лише половину законтрактованого обсягу: 0,94 млн тонн проти 1,85 млн тонн. Витрати вугілля на ці два місяці були затверджені Міненерго на рівні 0,969 млн т. Разом з тим фактичні витрати ліцензіата перевищили ці показники і склали майже 1 млн тонн (999,24 тис тонн)", - йдеться у повідомленні.

За даними НКРЕКП, найбільшими постачальниками, які не виконали договірні обсяги поставок палива в грудні 2020 - січні 2021 року, є ПАТ "Львівська вугільна компанія", ДП "Шахта ім. М.С. Сургая", ДП "Первомайськвугілля", ДП "ВК Краснолиманська", Veb Boks Solutions, ТОВ "Д. Трейдинг".

"Комісія також врахувала інформацію "Центренерго" про збільшення виробництва електроенергії його ТЕС в грудні на 29% і в січні - на 56% в порівнянні з прогнозним балансом, в результаті чого запаси вугілля з 1 листопада 2020 року по 15 січня 2021 року знизилися майже в 9 разів - до 40 тис тонн, зменшившись станом на 19 січня до 22 тис тонн", - додає видання.

Член НКРЕКП Ольга Бабій в коментарі "Енергореформі" звернула увагу на те, що в ході перевірок "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго", "ДПЕК Східенерго" і "Донбасенерго" комісією регулятора також виявлені недостатні запаси вугілля і зазначено, що компанії несвоєчасно інформували, в тому числі, НКРЕКП про перевитрату палива через збільшення виробництва електроенергії.

"Претензії до всіх аналогічні. Ми оприлюднили і направили акти компаніям, чекаємо їх пояснень, і по результату будемо готувати порядок денний з проєктом рішення. Розраховуємо, що розглянемо ці питання, орієнтовно, на засіданні 10 березня", - сказала Бабій.

Читайте також: В країні енергетична криза, вугілля не вистачає, регулятор попереджає про аварію. Що відбувається?

Нагадаємо:

В "Укренерго" не планують жодних обмежень чи відключень споживачів та мають план збалансування енергосистеми.

15 лютого енергоблок №2 Хмельницької АЕС, що перебував на ремонті, підключили до мережі - на місяць раніше запланованого терміну.

У п'ятницю, 12 лютого, Україна імпортувала 1060 МВт-год електроенергії із Росії.

Україна 1 лютого відновила імпорт електроенергії з Росії.

Україна змушена імпортувати електроенергію з РФ через приєднання до спільних енергосистем, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Енергоблоки на Запорізькій та Курахівській ТЕС увійшли в аварійний ремонт, наразі в Україні 11 з 12 енергоблоків у ремонті належать "ДТЕК Енерджі".

Повідомлялось, що Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та компослуг плануєзавершити перевірки на теплоелектростанціях до 12 лютого та допускає зниження запасів в усіх компаніях.

Станом на 8 лютого запаси вугілля на теплоелектростанціях на 43% менше за мінімально необхідний рівень та становлять 384,4 тисячі тонн.






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"