Українська правда
Економічна правда
Новини

Які статті видатків у 2020 році недофінансували найбільше
26.01.2021 13:40
За підсумками 2020 року не було проведено видатків на 67,26 млрд грн порівняно з уточненим планом, який складав 1355 млрд грн. 2 найбільш недовиконані статті видатків - обслуговування боргу і надання допомоги через Пенсійний фонд.

За підсумками 2020 року не було проведено видатків на 67,26 млрд грн порівняно з уточненим планом, який складав 1355 млрд грн. 2 найбільш недовиконані статті видатків - обслуговування боргу і надання допомоги через Пенсійний фонд.

Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки з посиланням на дані Державного казначейства.

"За підсумками року не було проведено видатків на 67,26 млрд грн порівняно з уточненим планом, який складав 1355 млрд грн. Таким чином рівень виконання видатків складає 95%.

За Загальним фондом недовиконання склало 36.12 млрд грн (це становить 3.2% його видатків), за спеціальним фондом не були профінансовані видатки на суму 31,14 млрд грн (14% від запланованих видатків спец. фонду)", - йдеться у повідомленні.

При цьому, на 2 найбільш недовиконані статті видатків (обслуговування боргу та надання допомоги через ПФУ) припадає 30% недовиконання.

Найбільша частка припадає недовиконання припадає на обслуговування державного боргу - видатки на 16,1 млрд грн менші за планові.

"Це може бути зумовлено більш міцним курсом національної валюти, більш низьким, аніж планувалося, курсом інфляції, а також тим, що план по запозиченням у 2020 році був недовиконаний - загалом на 46,6 млрд грн, що зменшило потреби у видатках на обслуговування боргу в минулому році", - пояснюють аналітики.

Наступною за розміром недовиконаною статтею є надання Пенсійним фондом матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів, за рахунок ковід-фонду. За цією статтею невиконання склало 4,7 млрд грн.

"Хоча перша постанова про виділення коштів для надання цього виду допомоги було ухвалена 9 грудня, рішення про завершення надання допомоги було ухвалене вже в 2021 році - 13 січня.

При цьому відповідно до затвердженого порядку процедури пов’язані з виплатами на цьому не закінчаться, адже до 1 лютого Пенсійний фонд має надіслати до Мінсоцу узагальнену заявку на перерахування коштів для завершення надання допомоги, а кінцева дата надання звіту про використання даних коштів - 5 лютого", - додали в КШЕ.

Нагадаємо:

За останній місяць 2020 року уряд профінансував видатків за загальним та спеціальним фондами держбюджету на 201 мільярд гривень, що становить близько 16% річного обсягу.

Економічна правда






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"