Українська правда
Економічна правда
Новини

Вітренко про віялові відключення: Я би хотів сказати, що ні
26.01.2021 11:28
Попри рекордно низькі запаси вугілля на електростанціях, основний період холодів пройшов без віялових відключень, тож наразі їх не передбачається

Попри рекордно низькі запаси вугілля на електростанціях, основний період холодів пройшов без віялових відключень, тож наразі їх не передбачається.

Про це в інтерв’ю ЕП розповів в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

"Дійсно, ми пройшли період холодів, багато хто лякав, що будуть віялові відключення. Але ми пройшли, і не було ніяких відключень", - коментує Вітренко.

Водночас, він підкреслив наявність системних проблем в енергетиці: 

"Система розбалансована як технічно, так і фінансово. І ці речі пов’язані, бо вугілля на складах – це питання і економічне, коли не вистачає грошей або немає економічних стимулів накопичувати вугілля".

За його словами, важливо досягти рівноваги між державою та ринком:

"Радянський союз закінчився, і ми маємо побудувати нормальну систему, в якій, з одного боку, держава відіграє важливу роль і контролює ситуацію, а з іншого боку – є ринкові сигнали і стимули накопичувати, умовно кажучи, вугілля, газ, інвестувати в енергетику".

Вітренко також пояснив, що на критично малі запаси вугілля на ТЕС також вплинуло неочікувано велике споживання електроенергії населення у 4 кварталі. За його словами, споживання повернулося на докризовий рівень, що суперечило попереднім прогнозам.

Проте іншим фактором стало падіння виробництва електроенергії, сонячної та вітрової генерації, а також ремонтні роботи на "Енергоатомі".

"Крім того, "Енергоатом" почав ремонт. Але він дивився на прогноз, який робило міністерство і розумів, що може виконати навіть якщо поставить певні блоки в ремонт. І ось що виходить: "Енергоатом" ставить блоки в ремонт, сонце і вітер дає менше електроенергії, а люди починають набагато більше споживати", - розповідає очільник відомства.

Він зазначив, що "на початок опалювального сезону в нас були рекордні запаси вугілля, але оскільки сталася така ситуація, теплова генерація почала рекордними темпами "відпрацьовувати" запаси вугілля, які були на складах". Як наслідок, у січні запаси вугілля були рекордно малими.

Більше про нові ціни на газ, угорський слід Фірташа та дефіцит вугілля читайте в інтерв’ю з Юрієм Вітренком: "Продавати газ по 6,99 – це не в збиток". Юрій Вітренко про маржу Фірташа, віялові відключення і соціальні тарифи

Нагадаємо:

Станом на 25 січня запаси вугілля на складах українських теплоелектростанцій становлять 455 тис тонн, що не може гарантувати енергетичну безпеку країни та є історичним мінімумом.

Економічна правда






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"