Українська правда
Економічна правда
Новини

"Газпром" vs Білорусь: У Мінську заявили, що не мають боргів за імпортований газ
29.05.2020 21:17
У Міністерстві енергетики Білорусі заявили, що країна не має заборгованості за імпортований природний газ.

У Міністерстві енергетики Білорусі заявили, що країна не має заборгованості за імпортований природний газ.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Розрахунки за поставлений природний газ здійснюються білоруськими газопостачальними організаціями з ВАТ "Газпром трансгаз Білорусь" відповідно до укладених договорів.

У даний час між суб'єктами господарювання є розбіжності щодо визначення вартості поставленого природного газу з урахуванням його калорійності. Врегулювання питань, що виникли, перебуває в компетенції господарюючих суб'єктів", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

В "Газпромі" заявили, що Білорусь заборгувала за поставлений природний газ понад 165 млн дол. Переговори про продовження поставок в 2021 році будуть вестися тільки після врегулювання питання боргу.

Напередодні президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав Росію знизити ціни на газ, що поставляється до світових.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна Лукашенко 2 квітня заявив, що в поточних умовах ціна на російський газ для республіки повинна бути практично в три рази нижче контрактної та скласти $40-45 замість $127 за тисячу кубометрів.

Пізніше міністерство енергетики Білорусі запропонувало "Газпрому" знизити вартість газу для республіки в 2020 році.

"Наразі простежується яскраво виражена динаміка зниження світових цін на енергоресурси, в тому числі на природний газ. За таких обставин білоруська сторона ініціювала перед ПАТ "Газпром "питання про перегляд у бік зниження вартості поставленого в 2020 році в Білорусь природного газу", - сказав білоруський міністр енергетики Віктор Каранкевіч 9 квітня.

Він також заявив, що Білорусь хоче купувати частину російського газу на біржі.

"Як один з механізмів перегляду запропонована ("Газпрому "- ред.) можливість покупки певних обсягів газу на біржових майданчиках за конкурентними цінами", - додав міністр.

Білорусь щорічно імпортує з РФ близько 20 млрд куб. м газу.






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"