Українська правда
Економічна правда
Новини

"Нафтогаз" озвучив свою пропозицію Росії щодо транзиту газу
25.04.2019 18:10
Україна на тристоронніх переговорах запропонує РФ забронювати 60 мільярдів кубічних метрів транзитних потужностей газотранспортної системи терміном на 10 років

Україна на тристоронніх переговорах запропонує РФ забронювати 60 мільярдів кубічних метрів транзитних потужностей газотранспортної системи терміном на 10 років.

Про це повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко на прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, в цілому Україна має намір взяти на себе зобов'язання забезпечення транзитної потужності на 90 млрд куб м газу.

Зокрема, 30 млрд куб. м можуть забронювати інші компанії або той же "Газпром".

Нагадуємо:

У січні Єврокомісія висунула пропозицію НАК "Нафтогаз України" та російському "Газпрому" щодо умов транзиту газу після 2019 року.

"Газпром" заявив, що може зберегти транзит газу через Україну у розмірі 10-15 млрд кубометрів на рік, якщо українська сторона доведе економічну доцільність нового контракту.

Глава "Газпрому" Алексєй Міллер раніше заявив, що "Газпром" готовий почати поставки газу по новому трубопроводу "Північний потік-2" з 1 січня 2020 року.

Планується, що "Північний потік-2" буде транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Противники проекту - Польща, країни Балтії, Україна та США - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже поставляє близько третини обсягів газу в ЄС.

Міністерство енергетики РФ очікує, що Росії та Україні вдасться домовитися про продовження контракту на транзит газу через Україну до Євросоюзу.






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"