Українська правда
Економічна правда
Новини

Стало відомо, куди чиновник виніс документи про ремонт вертольотів у Мексиці
22.09.2018 11:39
Більше року Служба безпеки України розслідує справу про надання державним підприємством "Промоборонекспорт" послуг щодо ремонту двигунів вертольотів ВМФ Мексики з порушенням законів.

Більше року Служба безпеки України розслідує справу про надання державним підприємством "Промоборонекспорт" послуг щодо ремонту двигунів до вертольотів ВМФ Мексики з порушенням законів. 

Про це йдеться в судових матеріалах, повідомляє проект "Марлін".

Ще у 2013 році між "Промоборонекспортом" та Секретаріатом Військово-морського Флоту Мексики було укладено контракт щодо ремонту трьох двигунів до вертольотів МІ-17-1В.

У жовтні 2016 року "Промоборонекспорт" надав послуги з технічного огляду вказаного устаткування, що належало ВМФ Мексики, через американську компанію "Global Titan Distribution, Inc.".  Останній за підтвердження ремонту було виплачено 1,34 мільйони доларів США.  

Як стверджує слідство, ДП "Промоборонекспорт" на момент співпраці з Флотом Мексики не мало дозволу на надання послуг із обліку, оцінки та підтвердження  технічного стану відремонтованого устаткування.

Допитаний у якості свідка співробітник СБУ підтвердив, що в ході здійснення оперативно-службової діяльності він отримав інформацію про причетність до даного злочину екс-в.о. директора "Промоборонекспорт" Володимира Терещенка і екс-заступника директора департаменту контрактів підприємства Сергія Саневича.

За отриманою слідством інформацією, після звільнення згадані особи винесли з будівлі "Промоборонекспорту" службові документи та носії інформації, в тому числі, які стосувались  угоди з ВМФ Мексики. Секретні документи були передані приватній фірмі ТОВ "Інбум", директором та головним бухгалтером, якого на той час був батько Саневича, а Терещенко був кінцевим бенефіціаром фірми. 

У червні минулого року за місцем проживання Терещенка проведено обшук. В результаті виявлено копію листа міністру оборони Афганістану, копію переліку авіаційно-технічного майна, необхідного для комплектування вертольотів типу Мі-8; копію переліку напрямів роботи по В'єтнаму й Таїланду; частину каталогу виробів запчастин до літака Су-27; копію листа Департаменту контррозвідки Служби безпеки України; візитівки Терещенка як заступника керівника представництва "THAI SON CORPORATION" в Україні і як партнера юридичної фірми "WERNER".

На уточнюючий запит проекту "Марлін" в СБУ відмовилися повідомляти, чи за рік була оголошена кому-небудь підозра у скоєнні злочину.

За 2016-17 роки Володимир Терещенко задекларував понад півмільйона гривень зарплати, отриманої від державного підприємства "Промоборонекспорт". Воно є дочірнім підприємством "Укрспецекспорту", що входить до концерну "Укроборонпром".

Протягом 2015-2018 років державну компанію "Укрспецекспорт" очолював Павло Букін. В лютому 2018 року Букін став директором всього концерну "Укроборонпром".

Нещодавно проект "Марлін" повідомив, що в справі про торгівлю з Іраком НАБУ вийшло на українські фірми.






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"