Українська правда
Економічна правда
Новини

Українці зможуть купувати ОВДП зі смартфона
21.09.2018 16:40
Кілька банків розробляють мобільні додатки для запуску нової послуги – купівлі ОВДП зі смартфона.

Кілька банків розробляють мобільні додатки для запуску нової послуги – купівлі ОВДП зі смартфона.

Про це заявив начальник відділу депозитарного обліку держпаперів Нацбанку Андрій Супрун, передає FinClub.

"У наступному році, сподіваюся, на початку року, покупка фізособами облігацій внутрішньої держпозики буде здійснюватися в декілька кліків в мобільному додатку", - сказав Супрун на Українському фінансовому форумі, організованому ICU.

"Відразу кілька учасників банківського ринку працюють над створенням такого рішення, і ми зі свого боку надаємо їм підтримку. Ми пишемо відкрите API і даємо всім можливість підключитися до цього процесу", - додав він.

На думку Супруна, головна перешкода для популяризації цієї послуги - криза довіри.

"Ніхто нікому не довіряє, особливо ніхто не довіряє державі і державним інститутам. Але інвестиції в ОВДП - це варіант win-win для всіх сторін. Держава отримує ресурси, клієнти отримують високі ставки, до того ж всі вкладення на 100% гарантуються державою", - вважає Супрун.

У той же час член НКЦБФР Дмитро Тарабакін бачить в цьому певні ризики.

"Якщо гроші від населення будуть перетікати з депозитів в ОВДП на фінансування дефіциту бюджету, це означає, що у банків буде менше ресурсу для кредитування. Але якщо говорити про ОВДП як про альтернативу депозитам, то це дуже хороший варіант", - сказав він.

Дмитро Тарабакін пообіцяв, що комісія буде стежити за тим, щоб при роботі з населенням дотримувався принцип "найкращої ціни".

"Якщо банк не зможе забезпечити дотримання цього принципу, він повинен пустити цю заявку в ринок. Всі ці питання потрібно вирішити "на березі", щоб у нас потім не було ніяких питань", - пояснив Тарабакін.

Раніше повідомлялося, що до кінця року Приватбанк планує запустити в Україні новий онлайн-сервіс продажу приватним особам облігацій внутрішньої держпозики.

Економічна правда






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"