Українська правда
Економічна правда
Новини

Рада провалила законопроект про незалежні наглядові ради в держбанках
20.03.2018 14:30
Верховна рада відхилила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками"

Верховна рада відхилила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками".

За прийняття відповідного урядового законопроекту №7180 у першому читанні проголосували 187 народних депутатів при мінімально необхідних 226 голосах.

Депутати також не підтримали пропозиції спікера повернутися до розгляду документа або направити його на доопрацювання.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект був розроблений в рамках виконання затвердженої урядом стратегії розвитку державних банків.

Зокрема, документом пропонувалося переглянути принципи і механізми корпоративного управління державних банків, привести їх у відповідність до найкращих міжнародних стандартів шляхом створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю державних банків через наглядові ради, більшість у складі яких становитимуть незалежні члени.

За пропозицією Мінфіну, до складу наглядової ради держбанків повинні були увійти 5 незалежних членів з 7.

У той же час парламентський комітет пропонував збільшити їх кількість до 6 з 9, надавши право призначити по одному представнику президенту, Кабміну і парламенту.

Проектом також визначався перелік критеріїв, яким повинні відповідати незалежні члени наглядової ради та представники держави в наглядовій раді державного банку.

Крім того, проектом також пропонувалося внести доповнення до Кримінального кодексу, встановивши відповідальність за незаконне втручання в діяльність посадових осіб державного банку.

Читайте також: Що буде з державними банками. Нова стратегія Кабміну

Економічна правда






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"