Українська правда
Економічна правда
Новини

Засновник Alibaba: Людство не повинно боятися штучного інтелекту
22.09.2017 14:50
Глава Alibaba Group Джек Ма, виступаючи на форумі Bloomberg Global Business в Нью-Йорку, звернувся до проблем економічного зростання в майбутньому

Глава Alibaba Group Джек Ма, виступаючи на форумі Bloomberg Global Business в Нью-Йорку, звернувся до проблем економічного зростання в майбутньому.

Витяги з його виступу опублікував Ain.ua.

На його думку, урядам і бізнесу потрібно перестати покладатися на виробництво в тому, що стосується створення робочих місць, і звернути увагу на інноваційні галузі - на кшталт розробок в сфері штучного інтелекту.

"Ми всі дуже недооцінюємо найбільшу технологічну революцію, яка відбувається прямо зараз. Подібні перехідні ери в історії людства траплялися нечасто. Думаю, не більше трьох разів за останні 3000 років ", - сказав він.

"Виклик, що стоїть зараз перед нами, настільки величезний, що жоден уряд, жоден бізнес сам по собі з ним впоратися не здатний. Нам потрібно працювати спільно", - додав Ма.

На його думку, інформаційні технології (IT) поступово зсуваються до технологій даних (data technology, DT). Мова вже не йде про черговий технологічний апгрейд, мова про філософію, про підхід до виконання завдань.

"Люди турбуються про Big Data, штучний інтелект, хмарні обчислення. Мені здається, це занепокоєння - цілком нормально. Сотні років тому, коли з'явилися парові двигуни, люди також думали про те, що машини на паровій тязі знищать безліч робочих місць. Але мені здається, у людства як завжди знайдеться рішення. Якщо не у нас, так у наших дітей", - упевнений засновник Alibaba.

"Нові технології зможуть знищити безліч робочих місць, але також і створити нові. Думаю, виробництво вже ніколи не створить безліч робочих місць. У сучасному світі через нові технології на зразок штучного інтелекту, роботів, виробництво вже ніколи не поверне собі цю роль. Основним драйвером створення нових робочих місць стане сервісна індустрія", - вважає Ма.

"Говорячи про виробництво, ми повинні припиняти використовувати фрази "зроблено в Китаї" або "зроблено в США". В майбутньому це буде "зроблено в інтернеті", - заявив він.

"Мені не подобається, як вчені, інженери і підприємці залякують людство можливостями технологій. Хтось турбується про те, що машини будуть контролювати людей. Але мені здається, людству потрібно більше вірити в себе. Технології не зупинити. Краще користуватися ними, щоб вирішувати проблеми, що стоять перед нами, ніж намагатися зупинити розвиток технологій", - сказав він.

"Звертайте особливу увагу на систему освіти. Те, чого ми сьогодні вчимо наших дітей, завтра може призвести до того, що вони втратять роботу. Все, чого ми вчимося за старою схемою навчання, запам'ятовуючи знання, навчаючись обчислень - все це машинам вдається краще. Ми повинні навчати наших дітей бути інноваційними та творчими. У новому світі, щоб досягти успіху, вам знадобляться IQ, EQ і LQ. EQ - це емоційний коефіцієнт, а LQ - "коефіцієнт любові", дещо, чого у машин ніколи не буде"- додав бізнесмен.

"Перша технологічна революція привела до Першої світової війні, друга - до Другої. Третя технологічна революція відбувається зараз і третя світова війна повинна йти проти хвороб, бідності і забруднення навколишнього середовища. Інакше у людства будуть проблеми", - резюмував Ма.

Нагадаємо, засновник компаній SpaceX і Tesla Ілон Маск заявив про те, що конкуренція у сфері розвитку штучного інтелекту може стати причиною початку Третьої світової війни.






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"