Українська правда
Економічна правда
Новини

10 мільйонів британців можуть втратити робочі місця внаслідок роботизації
24.03.2017 18:30
Понад 10 мільйонів працівників Об’єднаного Королівства ризикують втратити роботу в найближчі 15 років через процеси автоматизації - 30% робочих місць в країні до початку 2030-х років будуть займати роботи

Понад 10 мільйонів працівників Об’єднаного Королівства ризикують втратити роботу в найближчі 15 років через процеси автоматизації - 30% робочих місць в країні до початку 2030-х років будуть займати роботи.

Про це йдеться у прогнозі консалтингової групи PwC, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з прогнозом, ризики, пов'язані з автоматизацією, в Великобританії нижчі, ніж в США (зникнення 38% робочих місць за той же період) і Німеччині (35%), але вищі, ніж в Японії (21%).

У процентному вираженні найбільш значними такі ризики можливі в транспортній і складській галузях (56%) та обробній промисловості (46%), а також в оптовій та роздрібній торгівлі (44%).

В абсолютному вираженні найзначніші звільнення - близько 2,25 млн позицій - очікуються в сфері торгівлі, яка зараз є головним джерелом робочих місць у Великобританії.

Британки зазвичай працюють в галузях, що вимагають вищого рівня освіти і розвинених навичок спілкування, тому для них ризик звільнення через роботизацію набагато нижче - 26% проти 35% для чоловіків, пише PwC.

За словами головного економіста PwC Джона Хоксуорта, поширення штучного інтелекту допоможе підвищити продуктивність праці Великобританії, яка істотно відстає від інших розвинутих країн за цим параметром.

Хоксуорт додає, що процес автоматизації вже йде, але відсоток зайнятості в Великобританії (75%) є найвищим за всю історію спостережень, тому загрози масового безробіття немає.

Згідно з основним сценарієм PwC зростання економіки Великобританії сповільниться з 1,8% в 2016 році до 1,6% в 2017 році і 1,4% в 2018 році. Ризики залишаються істотними, але експерти вважають, що Британії вдасться уникнути рецесії.

Значне уповільнення буде спостерігатися в темпах зростання споживчих витрат через посилення інфляції і повільного зростання зайнятості: 3% в 2016 році, близько 2% в 2017 році і 1,7% в 2018 році.

За оцінками PwC, Банк Англії найближчим часом не буде змінювати грошово-кредитну політику, але в наступному році питання про підвищення процентних ставок буде включено до порядку денного.

Нагадаємо, у Китаї 60 тисяч працівників замінили роботами.

Читайте також: ХХІ століття: технології нові, нерівність стара






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"