Українська правда
Економічна правда
Новини

Фірташ не хоче платити пенсії людям, що працювали в шкідливих умовах
09.11.2012 09:58

Федерація роботодавців пропонує зменшити витрати підприємств на виплату пільгових пенсій громадянам, що працювали в шкідливих умовах.

Якщо зараз вони платять до Пенсійного фонду 60-90% від необхідних сум, а решту покриває держбюджет, то з 2013 року такі виплати можуть поділити порівну, пише "Комерсант-Україна".

Федерація роботодавців намагається переглянути механізм фінансування виплат пенсіонерам, які мають стаж роботи в шкідливих та важких умовах, згідно зі списком виробництв і професій №1 і 2.

Зараз фактичні витрати на виплату і доставку пенсій пільговим категоріям закріплені за роботодавцями.

Відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", до введення в Україні пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди роботодавців зобов'язали відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на пільгові пенсії до набуття їх одержувачами права на пенсію за віком (з 60 років).

З 2004 року обсяг компенсацій роботодавця ріс з рівня 20% щорічно на 10 процентних пунктів і зараз становить 100%.

Раду федерації очолює голова ради директорів Group DF Дмитро Фірташ, який контролює від 60% до 100% різних сегментів ринку мінеральних добрив.

Федерація пропонує з 1 січня 2013 року змінити механізм відшкодування витрат на виплату пільгових пенсій, закріпивши 50% витрат за держбюджетом.

Решту коштів будуть платити підприємства за рахунок введення додаткової ставки єдиного соцвнеску в розмірі 13,04% за працівників списку №1 і 6,48% - списку №2.

Як розповів директор департаменту надходження доходів Пенсійного фонду Василь Литвиненко, заборгованість роботодавців перед фондом з відшкодування виплат становить 4,6 млрд гривень.

Заступник голови Федерації профспілок Григорій Осовий відзначає, що близько 40% підприємств, на яких існують важкі умови праці, є збитковими і не можуть забезпечити виплати колишнім та нинішнім співробітникам, які мають необхідний стаж для отримання пільгової пенсії.






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"