Українська правда
Економічна правда
Новини

Недоліки судової системи є ризиком для банків
15.01.2010 14:32,  Борис Тимонькін

Недоліки судової системи стають одним з основних ризиків для банківської системи.

Таку думку банкір висловив голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін у коментарі "Економічній правді".

"На мій погляд, та судова реформа, яка була проведена, повністю розбила судову систему - з цілісної системи був створений набір місцевих судових асоціацій, які знаходяться "у вільному плаванні". Нема суворої вертикалі. Верховний суд може втрутитися тільки тоді, коли справа дійде до нього. А це може тривати роками", - говорить він.

"Сьогодні наша судова система нагадує проблеми, які були в банківському секторі в 90-х роках - тоді можна було за 10% відкату взяти кредит і потім його не повернути. Коли банки почали з цієї причини "вмирати", то більшість з них зуміли знайти внутрішні способи контролювати і приймати рішення таким чином, щоб цей процес зупинити", - нагадує експерт.

Якщо судова система хоче вижити, то вона має всередині себе навести порядок, упевнений Тимонкін.

Чергові ж спроби провести судову реформу, за його словами, наразі зводяться до створення ще більш специфічних гілок судів.

"Нинішня криза оголила всі ці недоліки. З'явилося багато компаній з величезними, мільйонними боргами, які сьогодні дуже активно користуються дірками нашої судової системи. Наприклад, механізми псевдобанкротства або псевдопродажі, коли раптом якийсь юрист, у якого за душею крім 10 тис. гривень нічого немає, купує компанію, яка коштує сотні мільйонів доларів. Далі починається ланцюжок перетворень: зміна місця реєстрації, пред'явлення банкам умов реструктуризації кредиту, ланцюжок дивних рішень, якими деякі регіони особливо вирізняються", - зазначає Тимонькін.

Як приклад, банкір наводить Харківський регіон, який нині активно зазначається у справах великих банкрутств або великих позовів, Донецький регіон, який засвітився ланцюжком рішень по валютних кредитах, коли договір визнається недійсним, тому що кредит виданий в доларах.

"Вже з'являються деякі спеціалізації: ми працюємо за схемою № 1, ви працюєте за схемою № 2, ви - за схемою № 3. Залишається лише вибрати, що треба і куди йти", - наголосив експерт.

Економічна правда






УКР | РУС
Головна | Новини | Публікації | Колонки
©2006-2015 "Економічна правда"